Lectură de vacanță

32 grade de căldură
Vineri, 26.

(Fragment din Cuore, de Edmondo de Amicis)

În cinci zile, cât au trecut de la sărbătoarea naţională, căldura a crescut cu trei grade. Acum suntem în toiul verii: toţi încep să obosească; toţi au pierdut feţele rumene de astă-primăvară; gâturile şi picioarele se înmoaie; capetele moţăie şi ochii se închid. Bietul Nelli, care suferă mult de căldură, a îngălbenit ca ceara, adoarme câteodată cu capul pe caiet; dar Garrone stă totdeauna gata să-i pună dinainte o carte deschisă şi înaltă, ca să nu-l vadă profesorul. Crossi îşi pleacă uneori capul său roşcat şi zbârlit într-un chip aşa de ciudat, încât l-ai crede dezlipit de trup şi proptit alături. Nobis se plânge că suntem prea mulţi şi că-i stricăm aerul. Drept să spun, ne vine cam greu să mai învăţăm acum. Mă uit pe fereastră la copacii cei stufoşi, la umbra cărora m-aş culca bucuros, şi mă prinde necazul, când mă văd silit să stau neclintit în bancă. Dar îmi fac inimă, când văd pe mama cât de îngrijorată şi cu băgare de seamă se uită la mine, când mă întorc de la şcoală, ca să vadă dacă sunt galben la faţă şi obosit. Când îmi scriu temele, după fiecare pagină mă întreabă:
‒ Poţi să mai scrii, copile?
Iar dimineaţa, la ora şase, când mă deştept ca să mă pregătesc de şcoală, mă sărută şi‒mi zice:
‒ Mai rabdă, Enrico dragă, peste câteva zile o să te odihneşti la ţară sub umbra copacilor din livezi.
Bine face mama, că-mi aduce aminte de copiii care sunt siliţi să muncească la câmp, în arşiţa soarelui, sau în albiile nisipoase ale râurilor; la cei care lucrează în fabrici, mai ales în cele de sticlărie, unde stau toată ziulica aplecaţi la flacăra gazului; ei se scoală toţi mai devreme decât noi şi n-au vacanţă, sărmanii! Înainte, dar! Tot Derossi ne întrece şi în asta. El nu pregetă nici la căldură, nici la frig; totdeauna vioi sprinten şi frumos cu cârlionţii lui blonzi. El învaţă ca şi astă-iarnă, fără să se obosească şi ne ţine pe toţi cei din jurul său ageri, ca şi cum ar împrospăta aerul cu glasul său cel limpede. Mai sunt încă doi, care stau mereu deştepţi şi atenţi: Garoffi, negustorul, foarte ocupat cu fabricarea evantaielor de hârtie roşie, împodobite cu gravuri scoase de pe cutiile de chibrituri, pe care le vinde cu câte cinci lire, şi încăpăţânatul acela de Stardi, care se înţeapă la nas, ca să nu adoarmă, scrâşneşte din dinţi şi cască nişte ochi de parcă voieşte să-l înghită pe profesor.
Cel mai harnic însă e Coretti, bietul Coretti! El se scoală în zori de zi, ca să-l ajute pe tatăl său la căratul lemnelor. La unsprezece, în şcoală, nu mai poate să stea cu ochii deschişi, şi capul îi cade pe piept. Sărăcuţul, se sileşte cât poate să-şi alunge somnul, îşi dă la pumni în ceafă, cere voie profesorului să iasă ca să-şi spele obrazul cu apă rece, roagă pe vecini să-l zguduie şi să-l ciupească.
Azi dimineaţă nu-şi mai putu birui somnul şi adormi buştean. Profesorul îl chemă tare:
‒ Coretti!
Atunci, fiul cărbunarului, care locuieşte alături de el, se sculă şi zise:
‒ A muncit de la cinci până la şapte, a cărat lemne la muşterii.
Profesorul îl lasă să doarmă şi urmă lecţia încă o jumătate de oră. Pe urmă se duse la banca lui Coretti, şi încet de tot îi suflă pe frunte şi-l deşteptă. Când văzu dinaintea lui pe profesor, se dădu repede înapoi înspăimântat. Dar profesorul îi luă capul în mâini şi-i spuse, sărutându-l pe frunte:
‒ Nu te dojenesc, copilul meu; tu nu dormi de lene, ci dormi de oboseală!

***

1. Descarcă textul, printează-l și citește-l.

2. Dovedește că ai citit cu atenție rezolvând exercițiile de mai jos:

a. Cuvinte încrucișate. (Urmărește cu atenție definițiile marcate. Dă clic pe începutul cuvântului și scrie numele personajului cu ajutorul tastaturii. La sfârșit, pentru a afla scorul obținut, apasă SUBMIT. Dacă vrei să rezolvi un nou joc, apasă START OVER.)

3. Tema campionilor: Citește întregul volum Cuore, de Edmondo de Amicis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s